Bij dry needling worden hele dunne naalden in een pijnlijke of gespannen spier geprikt. Hierdoor kan deze spierknoop zich ontspannen waardoor de pijn afneemt, de doorbloeding verbetert en de spier weer goed kan functioneren.
Een paard met spierknopen kan de volgende symptomen laten zien:
• verminderde beweeglijkheid door spierstijfheid of spierzwakte
• problemen tijdens het rijden (zoals bijvoorbeeld: niet willen buigen, tegen het bit in lopen).
• pijn bij aanraking of opzadelen
Dry needling is een zeer effectieve behandelmethode tegen (chronische) spierpijn waarbij geen vloeistof wordt ingespoten bij het prikken vandaar de naam “dry needling”. Bij mensen wordt het al sinds 1950 succesvol ingezet als behandeling.
De enige overeenkomst tussen dry needling en acupunctuur is dat dezelfde naalden worden gebruikt. Bij acupunctuur worden de naalden in vaste punten in het lijf geprikt, de meridianen. Bij dry needling worden de naalden in pijnlijke spierknopen gezet die door palpatie bepaald worden.
In 2019 heb ik de opleiding voor dry needling bij paarden gevolgd en ben ik gecertificeerd dry needling therapeut. Afhankelijk van de klacht van het paard en de bevindingen tijdens het onderzoek maak ik wel of niet gebruik van dry needling tijdens een chiropractische behandeling.
Over het algemeen reageren paarden nauwelijks op het aanprikken van de spierknopen. Na de behandeling is het ook hier belangrijk om te bewegen. Vaak is er direct al een verbetering in spierspanning te voelen. Het beste resultaat is meestal na ruim een week zichtbaar.