Wat is chiropractie?

‘Chiropractie is een zeer specifieke behandelmethode die de beweging van alle gewrichten in het lichaam normaliseert en de functie van het zenuwstelsel optimaliseert waardoor het hele lichaam beter functioneert’ (International Veterinary Chiropractic Association)

Met andere woorden: een chiropractische behandeling zorgt ervoor dat de gewrichten in de wervelkolom, bekken en ledematen zo goed mogelijk bewegen en functioneren. Het behandelt de oorzaak van de bewegingsklachten en niet de symptomen.

 

Wat is het doel van Chiropractie?

Het doel van een chiropractische behandeling voor uw paard of hond is het dier zonder bewegingsbeperkingen te laten bewegen en functioneren. Een behandeling kan curatief zijn: het oplossen van een bewegingsprobleem, maar ook preventief: het voorkomen van blessures.

Vaak loopt een dier nog niet kreupel, maar kan er bijvoorbeeld wel spierspanning, stijfheid of een verminderde beweging van de wervelkolom en bekken aanwezig zijn. Het dier heeft een bewegingsprobleem, maar omdat het lichaam dit probleem compenseert, kan het zijn dat het dier niet direct gebreken vertoont.

Door deze bewegingsrestricties vroegtijdig op te lossen, kan het dier weer vrij en soepel bewegen. Klachten worden verminderd of opgelost en blessures voorkomen. U geniet van een dier dat geniet van bewegen.

 

Wat doet een Chiropractor?

Als veterinair chiropractor onderzoek ik het totale bewegingsapparaat in rust en in beweging.  Het hele dier wordt van kop tot staart onderzocht, want alles staat met elkaar in verbinding.

Ik beoordeel de beweeglijkheid van de gewrichten en soepelheid van de spieren en de daarbij behorende structuren zoals pezen, banden en zenuwen.

“Restrictie”

Wanneer de beweeglijkheid tussen twee wervels in een gewricht beperkt is, spreek je van een restrictie. Deze restrictie (of subluxatie) bestaat uit een functionele scheefstand van de wervels.

Als er een subluxatie aanwezig is, verliest uw paard of hond als eerste de normale flexibiliteit van de wervelkolom, met stijfheid en spierspanning in dat gebied tot gevolg.                                                    

Het tweede gevolg van deze subluxatie is dat de zenuwen negatief beïnvloed kunnen worden die tussen de wervels het ruggenmerg uitkomen en de spieren aansturen. Dit kan op zijn beurt leiden tot verminderde spierkracht, verminderde coördinatie en/of spierstijfheid.

Een dier met een bewegingsrestrictie zal zijn houding aanpassen om te compenseren voor de beperkte beweeglijkheid van zijn wervelkolom en om pijn te vermijden (lees onder behandeling paard/ hond over de dierspecifieke toepassingen).

“Adjustment”

Als er een restrictie voelbaar is in een gewricht, doe ik een “adjustment”, een manipulatie.  Dit is een korte, snelle beweging van mijn handen precies in de richting van het gewrichtsoppervlak, binnen de normale grenzen van het gewricht.

Door middel van deze “adjustment” wordt de normale beweeglijkheid van een gewricht hersteld en is de functionele scheefstand van de wervels gecorrigeerd. Doordat het gewricht weer normaal kan bewegen, kunnen de zenuwen en spieren zich herstellen en normaal functioneren.

De behandeling doet vrijwel nooit pijn. De meeste paarden en honden vinden het vaak juist prettig.