Indicaties voor een behandeling

Enkele voorbeelden waarvoor een chiropractische behandeling zou kunnen helpen:

 • Verschil tussen linksom, rechtsom rijden
 • Paard pakt de teugel vast
 • Moeite om aan te springen in (de goede) galop
 • Paard is gevoelig wanneer bepaalde delen van het lichaam worden aangeraakt/gepoetst
 • Paard is minder fit dan normaal en is minder werkwillig
 • Scheve bespiering
 • Gedragsveranderingen
 • U zit scheef op uw paard of wordt steeds naar een kant “geduwd”
 • Artrose, algehele stijfheid, stramheid bijv. bij oudere paarden
 • Zwiepen met de staart tijdens het rijden
 • Veel struikelen

Lees meer over chiropractie

Hoe verloopt een behandeling?

Voor een eerste intake reserveer ik een uur tot anderhalf uur voor onderzoek en behandeling.  De behandeling vindt plaats op het staladres van je paard in een rustige omgeving.

Eerst bespreken we alle relevante informatie en het probleem van uw paard.

Daarna bekijk en palpeer ik uw paard in stilstand van top tot teen en check ik zijn/haar algemene gezondheid.

Vervolgens wil ik uw paard graag aan de hand en aan de longe zien lopen. Mocht het nodig zijn, bekijken we hem/haar ook onder het zadel en bekijk ik het zadel waar u mee rijdt.

Daarna beoordeel ik de beweeglijkheid van alle gewrichten in de wervelkolom, bekken en de benen. Wanneer er functionele scheefstand van de wervels gevonden worden, behandel ik die door een “adjustment” uit te voeren. Deze chiropractische behandeling van het gewricht is kort, vlug en gecontroleerd.

Ook onderzoek ik de spierspanning en gevoeligheid in de verschillende spiergroepen van uw paard.  Als het nodig is voer ik dry needling uit op pijnlijke, gespannen spieren of masseer ik de spieren.

Meestal is het beter uw paard de eerste twee dagen na de behandeling niet te rijden, maar wel te laten stappen of weidegang in een vertrouwde, rustige omgeving.  Bewegen is erg belangrijk om de veranderingen door de behandeling te verwerken en te behouden.

Meestal zal ik u oefeningen geven die u bij uw stilstaande paard kan toepassen en trainingstips die nodig zijn om het paard soepel te krijgen en te houden.

Hoe vaak een behandeling?

Hoe vaak een behandeling plaats vindt hangt af van het probleem van het paard en de duur van de problemen. Chronische problemen nemen meer tijd in beslag om te verbeteren, terwijl acute problemen vaak met één of twee behandelingen al goed reageren.

Ik kan, wanneer uw paard veel blokkades heeft, niet altijd alle restricties in één keer behandelen. Dat is teveel voor uw paard en vaak onnodig, omdat het paard de behandelde wervels weer  goed kan bewegen en het dier daardoor zichzelf geneest.

Veel eigenaren kiezen ervoor om hun paard standaard minimaal twee keer per jaar te laten checken om problemen voor te zijn. Ook na een intensieve wedstrijdperiode, vastliggen in de box of een lange trailerrit met veel spanning heeft uw paard vaak baat bij een behandeling.